Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Τα εκτός ... του χειμώνα

ΘΕΑΤΡΟ. ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

- Το «Τρίτο Στεφάνι». Ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής διασκευάζει στη σκηνή «Κοτοπούλη» του «Εθνικού Θεάτρου», με σημαντικούς πρωταγωνιστές (Νένα Μεντή, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Τάνια Τρύπη) - «Ο Θείος Βάνιας», το κλασικό αριστούργημα του Αντον Τσέχοφ, παρουσιάζεται στην ανακαινισμένη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Γιάννη Χουβαρδά (Μάγια Λυμπεροπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Σκουλά κ.ά.).
- «Grimm & Grimm» παραγωγή της «Μικρής Πόρτας» για παιδικού θεάτρου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λίλο Μπάουρ και τα κείμενα (από τέσσερα παραμύθια των αδελφών Γκριμ) η Ξένια Καλογεροπούλου. - «Ο Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ στο θεάτρο «Κάππα», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Πρωταγωνιστές, στον ρόλο του Σερ ο Γιώργος Κωνσταντίνου και στον επώνυμο ρόλο, αυτόν του αμπιγιέρ Νόρμαν, ο Χρήστος Στέργιογλου. Το έργο καταπιάνεται με την πολύ ιδιαίτερη, καταπιεστική σχέση- αφοσίωση, εξάρτηση και μίσος- ενός γερασμένου σαιξπηρικού πρωταγωνιστή με τον θηλυπρεπή αμπιγιέρ του, από πολλά χρόνια «σκιά» του. Στον γυναικείο ρόλο η Φιλαρέτη Κομνηνού.
- Ερρίκου Ιψεν, «Κυρία της θάλασσας»: διεξοδική ανάλυση της ψυχής, διαχρονικά ερωτήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο Εϊρικ Στούμπε, σημαντικός Σκανδιναβος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Νορβηγίας, σκηνοθετεί το έργο στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Χατζόπουλος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Βασίλης Ανδρέου, Λουκία Μιχαλοπούλου)
- Η «Δωδεκάτη νύχτα» του Σαίξπηρ παρουσιάζεται στην «Πειραιώς 260». Ο Θωμάς Μοσχόπουλος εγκαινιάζει μόνιμη συνεργασία του με την «Ελληνική Θεαμάτων» (Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Ιωάννα Παππά, Νίκος Καραθάνος, Μαρίσα Τριανταφυλλίδη, Σωκράτης Πατσίκας, κ.ά.).
- Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί τη Λυδία Κονιόρδου στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου». - Ο Γιώργος Κιμούλης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μοιράζονται τους ρόλους συζύγου και εραστή στο «Σλουθ», του Αντονι Σάφερ, που ανεβαίνει στο θέατρο «Αθηνών».
- Η Νόνικα Γαληνέα στην «Εκατομμυριούχο» του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο με τον Γιάννη Μπέζο στο πλευρό της στη διασκευή για μιούζικαλ από τον Σταμάτη Κραουνάκη στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών». - η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συνεργάζεται με την Ελένη Σκότη και την ομάδα «Νάμα» στο «Επί Κολωνώ», στο «La Chunga» του Περουβιανού πεζογράφου Μάριο Βάργκας Λιόσα. - Ο Λευτέρης Βογιατζής στο θέατρο της «Οδού Κυκλάδων» θα παρουσιάσει το «Υστατο Σήμερα» του Χάουαρντ Μπάρκερ αλλά και το «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ. - Η Ρούλα Πατεράκη θα ανεβάσει τους «Εξόριστους» του Τζέιμς Τζόις στο «Από Μηχανής Θέατρο
- Η Αντιγόνη Βαλάκου και ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος πρωταγωνιστούν στο έργο του Γάλλου Ερίκ Βεστφάλ «Εσύ και τα σύννεφά σου», στο «Αγγέλων Βήμα», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. - Η Αντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί το μονόπρακτο «Τζάκι» με θέμα τη ζωή της Τζάκι Ωνάση (με την Σοφία Σεϊρλή) στο «Από Μηχανής Θέατρο» και τον σαιξπηρικό «Τίτο Ανδρόνικο» στο Εθνικό (σκηνή Κοτοπούλη). - Η Αννα Κοκκίνου σκηνοθετεί τους «Καβαλάρηδες στη θάλασσα» του Ιρλανδού Τζον Σινγκ στο θέατρο «Σφενδόνη». - Ο Αιμίλιος Χειλάκης σαν σκηνοθέτης ερχεται αντιμέτωπος με τον μολιερικό «Δον Ζουάν» στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. - Ο Γιάννης Κακλέας σε παιδικό θέατρο στα «Μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά στη σκηνή «Παξινού» του Εθνικού Θεάτρου. - Η Κάτια Δανδουλάκη παρουσιάζει στο θέατρό της τους «Επισκέπτες» σε διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, ένα έργο που βασίζεται στην ταινία του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ «Οι άλλοι».
- Η Αννα Παναγιωτοπούλου σε επιθεώρηση και μαζί της οι Θανάσης Παπαθανασίου - Μιχάλης Ρέππας, οι οποίοι εύχονται «Ζωή σ' ελόγου μας» στην «Πειραιώς 131». Οι ίδιοι υπογράφουν και την «Αττική οδό» στο «Εμπορικόν», ένα έργο με ρεαλισμό και τρυφερό χιούμορ. - Ο Αγγελος Αντωνόπουλος διασκευάζει και σκηνοθετεί το μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη, «Σήμα κινδύνου» στο «Θέατρο Τέχνης» (Φρυνίχου). - Η Ντίνα Κώνστα σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του Γιώργου Διαλεγμένου, το «Μάνα, Μητέρα, Μαμά» στο «Βεάκη», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. - Ο Παύλος Χαϊκάλης επιλέγει ένα διαφορετικό ρεπερτόριο στη μέχρι τώρα πορεία του και σκηνοθετείται από τον Νίκο Μαστοράκη στο «Σε στενό οικογενειακό κύκλο» του Νικολάγιεβιτς Οστρόφσκι στο «Βασιλάκου».
- Ο Τάκης Ζαχαράτος «Χαρτοπαίχτρα» στο θέατρο «Πόρτα»
- Με την ευκαιρία των εγκαινίων της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλερ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (φωτογραφία) - μαζί με τον Coti K, τον Ζάφο Ξαγοράρη, τον Αλέκο Γιάνναρο, τον Θάνο Παπαστεργίου και 25 ερμηνευτές - παρουσιάζουν το «Πουθενά», ένα site-specific έργο, που δεν θα μπορεί να παρουσιαστεί πουθενά αλλού. Το «Πουθενά» είναι ένα έργο σε εξέλιξη για τον χώρο της θεατρικής σκηνής, τον χώρο-μηχανή που μεταβάλλεται διαρκώς και καθορίζεται από την ανθρώπινη παρουσία

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

- Η Αφροδίτη Μάνου επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις, στο «Κύτταρο μαζί με την Καλλιόπη Βέττα.
- Η Λένα Πλάτωνος θα κάνει «Σαμποτάζ» στο «Παλλάς», με τη Σαββίνας Γιαννάτου και του Γιάννη Παλαμίδα.
- Το «Περιβόλι του τρελού» και το «Φορτηγό» θα παρουσιάσει στη σκηνή του «Παλλάς» ο Διονύσης Σαββόπουλος. Η συναυλία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στη δεκαετία του ‘60, που θα διαχέεται σε διαφορετικούς χώρους. - οι «Αγαμοι Θύται» σε δυναμικό come back στον «Ζυγό» τον προσεχή Οκτώβριο, με επικεφαλής τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, που αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία, ιστορική ηγεσία τους Δημήτρη Σταρόβα, Ρούλα Μανισάνου, Χρήστο Μητρέντζη και συνεργαζόμενους τους Μπέσυ Μάλφα, Ταξιάρχη Χάνο, Κρατερό Κατσούλη και Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Με σύνθημα «Βρωμού τους Δαναούς και λύτρα φέροντας» και με κεντρικό θέμα «Ή σαρκάζουμε ή βουλιάζουμε. - Εκπληξη αποτελεί η συνεργασία του Δημήτρη Μητροπάνου με την Πέγκυ Ζήνα στην «Ιερά Οδό».
- Ο «Σταυρός του Νότου Space» θα είναι χώρος διαμορφωμένος για νέους , όρθιους ή καθιστούς, πότες ή party animals με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τον Δήμο Αναστασιάδη και κάποιες μπάντες της ανεξάρτητης σκηνή

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

- «Ψυχή βαθιά» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη (σενάριο-σκηνοθεσία) με θέμα τον εμφυλίο. Η ταινία πραγματεύεται τη σκληρή πραγματικότητα του Εμφυλίου Πολέμου και των ανθρώπινων καταστάσεων και συναισθημάτων που πηγάζουν από αυτό, καθώς δεν έχει νικητές και ηττημένους, παρά μόνον ανθρώπινες, τραγικές ιστορίες να διηγηθεί. - Το «Μαύρο λιβάδι» του πρωτοεμφανιζόμενου Βαρδή Μαρινάκη έχει πρωταγωνιστή έναν γενίτσαρο που ερωτεύεται μια νεαρή μοναχή, μέχρι που ανακαλύπτει ότι είναι αγόρι!
- Η Σμαράγδα Καρύδη είναι η «Κληρονόμος» στην ομώνυμη ταινία του Παναγιώτη Φαφούτη. Η ιστορία θέλει μια νέα, όμορφη και δυναμική γυναίκα να κατακτά το τελευταίο ανδρικό οχυρό: το ποδόσφαιρο.

ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ, ΧΟΡΟΣ, ΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ BADMINTON

Θα δούμε μεγάλες παραγωγές από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα δύο δημοφιλή μιούζικαλ το «Singing in The Rain» και την «Evita» των Αντριου Λόιντ Γουέμπερ και Τιμ Ράις. Εχουμε χορό με τον «Καρυοθραύστη» από τα «Universal Ballet» την περίοδο των γιορτών, την «Ωραία Κοιμωμένη» από τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης και την ανατρεπτική «Λίμνη των Κύκνων» του Μάθιου Μπορν (με αυτήν την παράσταση είχαν γίνει τα εγκαίνια του Μπάντμιντον το 2007).
Αλλά και δύο ελληνικές παραστάσεις: «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» του Δήμου Αβδελιώδη από τον Δεκέμβριο και οι «Εχθροί εξ Αίματος» των Αρκά και Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» τον ερχόμενο Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: