Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Cesaria Evora - Nha Sentimento

Με το Sodade, στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής προστέθηκε μια σχετικά άγνωστη μέχρι τότε χώρα, το Πράσινο Ακρωτηρι. Πολλά πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, πέντε υποψηφιότητες για Grammy, είναι η συγκομιδή 12 ετών παρουσίας της Cesaria Evora στο διεθνές μουσικό προσκήνιο.
Η ξυπόλυτη ντίβα, προσωνύμιο που της δόθηκε από τη μόνιμη συνήθειά της να τραγουδά ανυπόδητη εκφράζοντας την αντίθεσή της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια της πατρίδας της, γεννήθηκε το 1941 στο Sao Vincente του Cape Verde. Κόρη ενός περιπλανώμενου μουσικού και μιας μαγείρισσας, η Σεζάρια Εβόρα έζησε τη μισή της ζωή στη σκιά κι από τα 47 και μετά στο άπλετο φως μιας αναπάντεχης δημοσιότητας.
Σήμερα θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της morna. Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών. Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα, μεταδίδοντας στους ερμηνευτές του, έναν αέρα εξωτικής θλίψης. Η μουσική της είναι ένα
μείγμα Morna, πορτογαλικού φάντο,τζαζ και λάτιν.
Όταν η Evora εισήγαγε στο ρεπερτόριο της επιρροές από Βραζιλία, Πορτογαλία και Κούβα (choco, forro, fado, rumba) ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι το όνομά της, θα ξέφευγε από τα υδάτινα όρια του νότιου Ατλαντικού, για να φτάσει στις δισκοθήκες όλου του κόσμου. Αυτό συνέβη το 1988 με την ηχογράφηση στη Γαλλία του θρυλικού και ανάρπαστου La Diva aux pieds nus που ήταν και το πρώτο της άλμπουμ. Έχει συνεργαστει με τον Θεόφιλο Σαντρέ, με τον Κομπάι Σεγούνδο, με τον Καετάνο Βελόσο, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τη Δήμητρα Γαλάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: